dilluns, 8 de novembre del 2010

Paisatge de tardor





Una passejada ràpida, d’aquelles que es posen bé. El dia no acompanya massa, no fa un sol radiant, i per això la diversitat de colors de les fulles dels arbres d’aquesta època no deixen veure un paisatge de tardor en tota la seva esplendor. Al fer un dia gris, només al sortir de Passanant no es veuen les muntanyes dels Pirineus, està ennuvolat. Anem direcció a la Pobla de Ferran un nucli petit poc habitat algun cap de setmana. La baixada en direcció a Guimerà és fa relativament bé, ens acompanya el ferum dels fems escampats a les finques, després ben remenats com abonament i passada de les arades per preparar la terra per la sembra de cereals. A les finques on no hi ha fems i s'ha remenat la terra, fa una olor de terra intensa.

Poc abans d’arribar a Guimerà http://www.guimera.info/index.htm passem pel davant de granges, on encara hi ha productivitat, els que anem al davant, aprofitant de recloure a tot el grup, agafem algun raïm que no va caure al cistell, es va deixar a l’hora de la verema. Boníssim, fred i madur, en estat natural.

De tornada toca pujada, i quin desnivell tenim al davant, haurem de posar la reductora. Tornem a on hem deixat els cotxes, a Passanant, ens refem una mica de l’esforç d’11 quilòmetres fent un vermut. Parlem amb poca gent del poble, tampoc n'hi ha massa. Poca gent i poca vida que hi resta. Agafem els cotxes i en direcció a Forès i cap a Conesa. La carretera, no és una carretera. Havia estat una carretera, els camions i maquinària que posen més molins ho destrossen tot. La carretera segurament la refaran, el paisatge amb els molins i el zim zam impertinent de les pales persistirà en aquest racó dels Comalats, sols i avorrits un dia rera l'altre, ben plantats contemplant el cicle del temps.

A Conesa toca dinar al cafè del poble, el porten gent de fora, tenen ganes de fer bé la feina i de fer-ne, important les dues coses. Després a passejar pel poble, tret de la mestressa del cafè, els clients i algun habitant de Conesa jubilat que és prepara per jugar a la botifarra, poca gent també. Una llàstima. http://www.conesa.cat/cat/index.php. Una excursió obligada de fer i repetir, i a més en aquesta època de l’any, un paisatge de tardor.