L’Espluga de Francolí és una població de la Conca de Barberà, amb una població que ronda els 4000 habitants. La població és dinàmica i oberta, la majoria d’iniciatives , propostes i projectes els comença a gestar en Lluís Carulla, un personatge que deixa petjada. Va ser un empresari i un mecenes de la cultura del país en ple franquisme, d’aquells personatges que en fan falta uns quants i si pogués ser en cada població, molt millor.
El Casal de l’Espluga de Francolí una obra faraònica per una població de les dimensions de l’Espluga. A l’any 1963 s’hi posa la primera pedra del Casal i en paraules del promotor de l’obra era “la principal ser font inesgotable d’iniciatives per la millora incessant de la vila en tots els seus ordres. Iniciatives culturals, iniciatives en el cultiu dels sentiments de ciutadania i civisme, iniciatives per estimular tota mena de pràctiques esportives, iniciatives per a mimar d’una manera molt especial l’educació dels nostres infants i ser font d’iniciatives en la guarda, conservació i millora de tots els tresors de la nostra vila”.
Va fer realitat un teatre per 1200 persones, una piscina que en aquells moments es podia qualificar d’extraordinària, va construir un pavelló d’esports que es va convertir en un dels primers pavellons coberts de les comarques veïnes, posteriorment va construir un hotel restaurant, l’hostal del Senglar, conegut per molta gent del país i de fora, una discoteca de grans dimensions, un Casalet infantil per a la diversió de la mainada de la vila, un parc infantil, un auditori per a 160 persones, una biblioteca que durant molts anys va ser biblioteca de l’Espluga i molts altres projectes....
L’any 1988 es va inaugurar el Museu de la Vida Rural a la casa pairal de la família de Lluís Carulla. Vint anys després de la seva inauguració, el Museu ha ampliat i renovat la seva seu original construint un nou edifici adjacent i modernitzant del seu discurs museístic adaptant-lo a les noves tecnologies.
L’actual Museu de la Vida Rural té gairebé 3000 m2, on es fa un recorregut de com era la vida al camp de més de cent anys. En aquest recorregut sorprèn el que pot ensenyar un pagès de fa dos segles, el valor del reciclatge, l’esforç, l’estalvi, la paciència. Al no haver-hi neveres com s’ho empescaven per conservar els menjars frescs, recollir l’aigua de pluja, com feien la tupina, com és piava el raïm, el rebost, el celler, com feien la confitura, la matança del porc....
Projeccions audivisuals que fan pensar novament sobre el passat i sobre el futur del nostre poble, hi ha una evocació d’oficis i costums, la paciència, la cultura de l’esforç, l’estalvi, la gratitud, el sentit comú, aquests valors són els que representen el pagès.
A part del Museu de la Vida Rural, http://www.museuvidarural.cat es pot visitar el Celler Cooperatiu i el Museu del Vi, celler modernista fou projectat per l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner http://www.espluga.altanet.org/turisme/celler.php.
La Cova de Font Major, http://www.covesdelespluga.info/htm/cat/home.htm L’indicat Casal de l’Espluga de Francolí http://www.esplugaentitats.oasi.org/niv2.php?id=76, A tocar de Poblet, l’oficina de turisme dóna tota classe d’informació http://www.esplugaturisme.cat, es pot passejar per la vila i comprar en algun celler o els coneguts carquinyolis.
En fi una excursió molt recomanable, i també valorar el fruit de la feina ben feta, del treball i l’esforç dels anys i veure que fa més de quaranta anys que no deixen de fer coses constantment, tenen projecte clar i engrescador. D’altres discuteixen la sopa d’all, i així els hi va. Ara farem un museu aquí, ara el farem allà, ara no hi ha pressupost, ara no toca....
A l’Espluga de Francolí, un dia gris i trist, pluja i xipoll, més encara pel dia que és el 12 d’octubre, gent i més gent, cotxes i autocars. L’harmonia del camp rural, la indústria, el comerç, els serveis, amb el turisme de qualitat que dona l’Espluga, n’és un clar exemple i de la lliçó magistral que donen a les grans ciutats i capitals. Que n’aprenguin!!
4 comentaris:
Un boníssim reportatge. M'enamora aquella zona, tota la comarca.
Conec el poble, però al museu son hi he estat!
Vaig parlar-ne també una mica en el meu blog en el mes de maig:. http://todoreh.blogspot.com/search/label/Conca%20de%20Barber%C3%A0 Conec bé aquella zona. Hi tinc una casa. Un apunt interessant!
Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.
- David
Publica un comentari a l'entrada