L’any 1967 John van Engel, ciutadà de Phoenix (Arizona), va crear el primer banc dels aliments del món amb un únic objectiu: lluitar contra la fam i el malbaratament dels aliments perfectament comestibles que, per diferents raons, no es poden comercialitzar.
La idea del banc d’aliments va
començar d’una forma casual. L’any 1967 una colla de voluntaris feien una
col·lecta en un supermercat i van veure una dona remenant en uns contenidors. S’hi
van apropar i li van preguntar què feia remenant les escombraries dels
contenidors del supermercat. La dona els va contestar: “Amb el que llencen, alimento una família amb vuit fills”. I van
pensar que no era gaire lògic demanar
aliments a la gent mentre s’estava llençant
tant de menjar. I així va sorgir la idea del banc d’aliments. John van Engel va
començar a negociar i va aconseguir l’autorització per destinar els aliments que
encara eren aptes per al consum a les persones necessitades. Aquesta idea es va
escampar pels Estats Units i el 1981 va
arribar al Canadà.
L’any 1984 la iniciativa va arribar a Europa i es
va obrir a París el primer banc dels aliments. Des d’allà, els bancs dels
aliments es van estendre per tot el continent europeu i aviat va sorgir la
necessitat de treballar amb una veu única davant les instàncies europees i les
empreses multinacionals. Així, el 23 de
setembre de 1986, fruit d’una iniciativa
franco-belga, es crea la Federació Europea de Bancs dels Aliments
(FEBA). La FEBA va promoure, des de l’inici de la seva fundació, el
desenvolupament de bancs dels aliments per tot Europa. Actualment agrupa 388 bancs
que operen en 24 països europeus amb l’única finalitat de facilitar l’accés a
una alimentació adequada i equilibrada a qualsevol persona, afavorir l’estalvi,
evitar el malbaratament i fer una aposta clara per la solidaritat.
L’any 2017 el conjunt de bancs de
l’estat espanyol van fer arribar més de 151.000 tones d’aliments a més d’un
milió i mig de beneficiaris mitjançant més de 8.000 entitats. A l’estat, el banc
pioner va ser el de Barcelona, creat el 1987. Pel que fa a les nostres
comarques, el Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona el van fundar
l’any 1995 un grup d’amics decidits a portar a terme una tasca solidària d’ajut
a les persones més necessitades de les comarques tarragonines.
El Banc dels Aliments de les Comarques
de Tarragona el gestiona una fundació privada benèfica independent, apolítica,
aconfessional i sense cap ànim de lucre.
El principal objectiu és recuperar els excedents alimentaris i
distribuir-los entre les entitats locals perquè els facin arribar a les
persones necessitades. El Banc dedica
els seus esforços a complir un dels drets humans més fonamentals: l’accés a una
alimentació suficient. A més a més, asseguren una distribució justa: els
aliments es distribueixen mitjançant entitats benèfiques homologades i es basen
en la gratuïtat. Els aliments es donen i es reben sense cap mena de
contraprestació econòmica.
Atès que amb la tasca de recuperació
d’aliments de la indústria alimentària el Banc no disposa de prou aliments per
poder garantir una alimentació adequada a les persones més necessitades,
l’entitat ha de recórrer a la solidaritat del públic en general mitjançant
campanyes com “Cap nen sense bigoti”, “El gran recapte”, etc., les quals permeten
recollir una quantitat d’aliments que comptant exclusivament amb la indústria
agroalimentària seria molt difícil d’obtenir.
Així doncs, entre “El gran recapte”,
el Programa d’Ajuts de la Unió Europea, la recollida de les minves que generen
els hipermercats i les donacions de les empreses agroalimentàries, durant l’any
2017, es van recollir i distribuir al voltant de 2.700 tones d’aliments a les
comarques de Tarragona, una quantitat que van poder fer arribar a les
institucions de la província, que atenen, aproximadament, unes 24.000 persones.
Aquestes són les xifres del Banc
dels Aliments de les Comarques de Tarragona durant un any:
2.767.000 kg d’aliments
25.346 beneficiaris
145 entitats benèfiques ateses
109 kg aliments distribuïts per beneficiari / any de mitjana
895.000 kg de fruita, verdura i sucs repartits (un 32% del total)
392.500 kg d’arròs, cereals, llegums i pasta (14% del total)
575.000 litres de llet repartits( 21% del total) -1,89 litres per
beneficiari al mes
El Banc dels Aliments de les Comarques
de Tarragona el gestiona personal voluntari i hi col·laboren unes 40 persones, amb
més o menys implicació.
L’any 2012 un eurodiputat italià
va presentar un estudi que determinava que entre un 40% i 50% del que es
produeix es llença. Els motius són diversos: dates de caducitat que no s’acaben
d’entendre, hàbits de consum i comercialització poc curosos amb el menjar,
envasos que promouen un consum superior al que es necessita, etc. La feina del
Banc dels Aliments consisteix a recuperar aquests productes, aptes per al
consum humà, i fer-los arribar gratuïtament a la gent que ho necessita a través
de les institucions que les atenen. Per raons de proximitat, una de les
empreses que més aporta al Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona i col·labora
en aquesta tasca és Kellogg’s, ubicada al
polígon industrial de Valls.
Les empreses també col·laboren,
cada cop més, amb aportacions derivades del que es coneix com a Responsabilitat
Social Corporativa, és a dir, l’empresa fa una donació del producte que fabrica
perquè es faci arribar als segments més vulnerables de la nostra societat;
d’aquesta manera retorna a la societat part d’uns beneficis que li ha permès obtenir.
Aquestes donacions, que de vegades són importants, ocasionen un excés de
producte en una zona determinada i llavors, des del Banc d’Aliments de les
Comarques de Tarragona, han de recórrer a l’enviament a altres bancs d’aliments
de l’estat a canvi d´altres productes que a ells els sobren. Es torna a
recuperar, doncs, el que abans es coneixia com a bescanvi o intercanvi.
I com poden distribuir aquests
productes sense que això suposi una despesa que, com a banc d’aliments, no es
poden permetre? Doncs ho han solucionat establint convenis amb una empresa logística
que treballa a tot l’estat i que permet al Banc dels Aliments que puguin incloure
de dos a tres palets diaris d’aliments als seus camions, de forma totalment gratuïta,
perquè els transportin a qualsevol dels seus centres logístics. L’únic que han
de fer els bancs d’aliments és, en el cas del Banc dels Aliments de Tarragona,
traslladar aquests productes al centre logístic de transport ubicat a Constantí
perquè el banc d’aliments destinatari pugui recollir-los al centre corresponent
de la seva localitat. A part dels voluntaris que coordinen tots aquests treballs, el banc dels aliments també compta amb la col·laboració de persones procedents del Programa de Mesures Penals Alternatives. L’any 2012 es va signar un conveni amb el Departament de Justícia de la Generalitat perquè les persones que compleixen condemna facin serveis a la comunitat quatre hores diàries, de dilluns a divendres, mitjançant el banc dels aliments. Gràcies al programa, moltes d’aquestes persones descobreixen el món del voluntariat i prenen consciència que hi ha una part de la ciutadania que col·labora, de manera altruista, a millorar el benestar d’altres persones.
Sobre la responsabilitat social corporativa: https://ca.wikipedia.org/wiki/Responsabilitat_social_corporativa
Una de les 40 ànimes voluntàries que
fa funcionar el Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona és Antonio
Garcia Bautista, un tortosí resident a Reus de 76 anys d’edat, extreballador de
la banca. Des de l’any 2004 és secretari i voluntari de l’entitat, i el seu
coratge vital empeny el conjunt de voluntaris del Banc dels Aliments.
Per saber més coses del Banc dels Aliments de les Comarques
de Tarragona, aquí teniu l’entrevista del programa Batecs al Vent de Ràdio
Ciutat de Valls:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada