dijous, 17 de novembre de 2016

Restitució monòlit a Casimiro SislandesEl dia 5 de març de 1923 en Casimiro Sislandes, veí de Passanant, treia terra d’un marge ben a prop de l’era de cal Roset. La terra havia de ser ben fina per aplanar i compactar la seva era. Els pagesos ho feien sovint, reposant terra per quedar ben uniforme i plana, i així poder fer correctament les tasques de batre. En Casimiro Sislandes va tenir la desgràcia de la seva vida, li va caure la pedra gegant al seu damunt i el va esclafar. 
S’explica que a la guerra de l’Àfrica una pedra li va salvar la vida d’un tret, i treballant al marge, una pedra li va prendre i el va matar a l’edat de vint-i-sis anys.  
El jovent de Passanant i en record del seu amic va fer una recapta popular i li va dedicar aquest monòlit de la mateixa pedra. “La creu del Casimiro” i quina creu!
El monòlit a l’eixamplar el camí del pou, les màquines el tombaren i així ha estat durant 40 anys caigut a la vora del camí, ple d’esbarzers, brut, verdet. No s’hi llegia pràcticament res, la creu despuntava una mica. 40 anys reposant i ningú va cuidar-se de plantar-lo novament al seu lloc.
Dissabte dia 12 i diumenge dia 13 de novembre, un grup de gent dels Comalats ha treballat de valent per la restitució del monòlit del Casimiro Sislandes al camí del pou, assentant l’ indret, restaurant la pedra i replantar-lo de nou. Més endavant és posarà més enretirat per no fer nosa a les màquines i segadores que passin pel camí. 
Diumenge al migdia familiars i persones relacionades amb els Comalats, dels pobles de Belltall, Glorieta i Passanant, han assistit en aquest acte ple d’emocions per recobrar un retall de la nostra història més propera.
Des de feia anys, un grup de persones vinculades als Comalats va iniciar la idea de tornar a restituir el monòlit. Una petita part de la memòria popular i un grup de persones dels Comalats han volgut restituir. 
Com canta Raimon: qui perd els orígens, perd identitat. Després dels anys “la creu del Casimiro”, s’ha recuperat. 


                                   Casimiro Sislandes 

Monòlit caigut a la vora del camí durant 40 anys


                                   Terreny i entorn netejat.
                              

                                          Treballs de desbrossament                       Restauració de la pedra


                                           Aixecament del monòlit                                                                                                        Monòlit restaurat


                                          Familiars i participants en la recuperació del monòlit