dissabte, 20 de febrer de 2010

Lloguer a preu just


Els que estem al sector serveis, ai, i quins serveis, a vegades semblem més una ONG. A part de "La Caixa" que fan assegurances, plans de pensions, i ara vénen pisos de la seva collita, els que els han caigut dels promotors o de particulars que no han pogut pagar la hipoteca.

Posem el cas d’un despatx professional, el qual gestiona una cartera de lloguers, els quals és gestionen des de fa anys. Evidentment s’han de pagar uns programes, un personal, una seguretat social i en el seu dia va pagar-se la cartera de lloguers d’un altre professional.

Des de fa uns pocs mesos hi ha problemes amb un ajuntament, i molt segur que altres ajuntaments facin el mateix. No és d’estranyar que ho facin la majoria. O una empresa municipal determinada amb capital municipal, pel cas és el mateix. Empresa municipal que gestiona lloguers d’habitatges.

Alguns possibles clients de lloguers diuen que ells no paguen les despeses de la redacció, gestió i ingrés de la fiança a Incasòl. A l’ajuntament els hi fan gratis, diuen. I és així, segons informació facilitada, l’oficina de l’ajuntament té cartera de lloguers, els ensenya, fa els contractes, l’assegurança en cas d’impagament i tota la pesca, gratis. Els professionals no ho poden pas fer gratis, sinó és que treballin tots a l’administració pública i llestos.

Fa pocs anys en aquest despatx professional és portava la cartera de dos blocs molt grans de pisos per llogar, s’anaven llogant, ensenyant, i és redactaven alguns contractes....La propietat no feia inversió en els pisos. Va sortir la norma de que podien obtenir subvenció per arranjar els pisos, i així ho van fer. Els propietaris és van posar d’acord amb la Generalitat per agafar la subvenció de rehabilitació d’habitatges per a llogar-los posteriorment. A la propietat li han arranjat els pisos amb diners públics, els hi han llogat, amb diners públics, i els hi gestionen els impagats, amb diners públics. El despatx professional i en aquest cas d’aquests blocs, està fora de mercat, no hi pot intervenir perquè ja ho fa tot l’administració. Això és una competència deslleial al pobre autònom que intenta guanyar-se la vida.


Ens hem posat en contacte amb la regidora d’urbanisme, més de mitja hora parlant i no podem posar-nos d’acord de cap manera. Diu que fan una tasca social, que treballen per persones amb risc d’exclusió social i tota la parafernàlia de paraules boniques que tan els hi agrada de vendre. Munten rodes de premsa i omplen pàgines de diaris fent la gran propaganda que fan una gran tasca, a costa dels professionals que ja feien aquesta feina.

Quan el despatx professional portava l’administració d’aquests blocs és cobrava pel lloguer 180 € mensuals, hi ha moltes còpies que ho justifiquen. Ara, actualment fa les gestions l’administració pública i ho lloguen a preu just, diuen, cobren 350 € mensuals de lloguer(?) Fa pocs anys era injust cobrar 180 € mensuals de lloguer?

Quina colla aquests polítics que prenen el menjar del veí, per omplir-se la seva menjadadora!! És competència o incompetència deslleial de l’administració això?

I, una altra d’habitatge. De les primeres competències que és van traspassar a la Generalitat, de l’administració post franquista, va ser Habitatge. Pràcticament tot d’Habitatge va passar a la Generalitat, i no cal ni dir-ho, posteriorment la majoria d'”autonomies” van fer el mateix.

Això de tenir tants espais buits a la Gran Via o a la Castellana, ben a prop del km. 0 no podia ser de cap manera. El Ministerio, com la majoria se suposa, van reinventar-se noves competències per omplir tan espai buit i tanta menjadora. Una il·lustre ciutadana anomenada Carme Chacón va ser un temps Ministra del ram, en aquesta època van inventar-se la empresa pública “Sociedad Pública del Alquiler” http://www.spaviv.es/ una altra manera d’intervencionisme, aquest en espanyol i al Paseo de la Castellana de Madrid, com ha de ser. No estava tot traspassat fa més de 30 anys?5 comentaris:

Tondo Rotondo ha dit...

Hi ha una desconnexió total entre el que prediquen i el que fan... parole, parole, parole... que diuen els italians.

Ai! Si els vells lluitadors del Psuc aixequessin el cap! Per això va servir la seva lluita i esforç?

Anònim ha dit...

Ostres, el doble de preu que abans! La política d'habitatge de els diferents administracions ha estat més que ineficient. I així estem, pagant uns preus abusius i arribant escanyats a fi de mes.

Ezequiel Martin Barakat ha dit...

Jordi, com aquestes? moltes gràcies per els teus comentaris al meu bloc. Estic estudiant català, però tot i no entenc molt el que llegexo: bueno, tiempo al tiempo, no?? un abrazo! ... una abraçada! Ezequiel

Muntsape ha dit...

Per preus vergonyosos el que es poden veure, com una "capsa de sabates" de 17m2 per 700 € . Ei, que a sobre et fan un favor perquè te'l lloguen!.

- assumpta - ha dit...

I d'això en diuen política d'habitatge???
Quina colla! No tenen vergonya!!!