dimarts, 4 d’agost de 2009

Castell de Ciutadilla


Ciutadilla, 24-7-09
El castell de Ciutadilla http://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Ciutadilla destaca molt des de la carretera, volia arribar-hi a contemplar-lo de ben a prop. Només deixar el cotxe al poble pregunto a una dona gran acompanyada de la seva crossa el camí per arribar al castell, comenta que n’hi ha dos, el més llarg et deixa veure al llarg del camí i oposat a la part de la carretera, l'altre a prop de l’església, les escales mig tapades d’herbes, des d’un altre vessant és contemplen més les entranyes del castell.
Ciutadilla http://ciutadilla.ddl.net/principal.htm, té uns 200 habitants i ben comunicada amb Tàrrega i Montblanc. Avui hi ha parelles joves del poble que han decidit tornar a Ciutadilla en aquest poble de la Vall del Corb, http://ca.wikipedia.org/wiki/Vall_del_Corb.
Una volta arribats al castell http://ciutadilla.ddl.net/aacc/inici.htm, és un castell majestuós, havia de tenir la seva importància, extret dels amics del castell de Ciutadilla: “L'esvelta i quasi quadrada torre, assentada sobre la roca, dóna fesomia a la silueta del castell i del poble, es dreça com elevat sentinella sobre la vall del riu Corb i és potser el més encimbellat mirador de l'Urgell. Les primeres notícies sobre el castell són del segle XI. L'element més remarcable de la grandiosa construcció, i que avui podem contemplar amb tota l'esplendor, és la gallarda i altíssima torre de l'homenatge. La construcció de la torre sembla que cal situar-la, almenys en la part alta, als segle XVI quan els Guimerà, per tantes centúries senyors del castell, del poble i del terme de Ciutadilla, transformen el castell en magnífic palau renaixentista sense renunciar, però, a mantenir el caràcter de fortalesa. Trobem els Guimerà des de la reconquesta i fins ben entrat el segle XVII, en quasi totes les comtesses bèl·liques del país. Després d'una gran saga de Gisperts aquest il·lustre llinatge, s'acaba al castell de Ciutadilla, casal i bressol d'aquesta casa, amb la figura de Ramon de Guimerà, personatge que ocupa un bon lloc en la història de Catalunya”Parlo una bona estona amb un home de conversa fàcil i a part de ratificar que hi ha joves del poble que tornen, encara que només sigui per dormir, ja és molt per conservar el poble. Malgrat tot, ell té granges i igual que l’agricultura passa per un moment complicat. La vinya va en decadència, la casa Torres només li comprarà una collita de raïm d’una a finca, de les altres finques de raïm, no sap què en farà. Un amic del seu fill que té dues granges s’ha posat com a meta fins a final d’any, si no s’apuja el preu, tancarà les dues granges que porta, no pot aguantar més tantes pèrdues.Passejant pel poble miro una antiga caserna de la Guàrdia Civil, a prop de les piscines, ara està tancada, l’Ajuntament la fa servir per desar-hi estris per les obres i de magatzem municipal, havia tingut fins a onze guàrdies. Pel davant d’una casa rural, estanc, botiga, carnisseria.... Ciutadilla té piscina i això vol dir que els mesos d’estiu hi ha bullici a l’entorn de la piscina, joves amb motos, bicicletes i a peu hi van a diari.
Donant un tomb per Ciutadilla on hi ha cases ben arreglades, hi ha gent prenent la poca fresca que hi fa, entro a refrescar-me al cafè del poble, hi ha dues taules ocupades de persones grans jugant a cartes, les taules antigues, tot net i curiós, fullejo el setmanari El Temps, a punt de complir vint-i-cinc anyades, quin gaudi, cansat i suat... poder prendre una cervesa, patates i amb tota la tranquil·litat del món.1 comentari:

Ecrem ha dit...

Hola, Jordi!
Jo visc a Espinelves. No té castell medieval, té església romànica. No arribem ben bé als dos-cents habitants, la gent jove també va marxar fa temps. L'Eix transversal ajuda ara a instal·lar-s'hi. Som gent nova. No hi ha piscina i a l'estiu l'únic creixement és la fidelitat dels antics veïns que els fa tornar amb les seves famílies. Hi ha una botiga petitona, ara remodelada i ampliada, un celler -on venen una mica de tot i tot d'aquí- dos bars-restaurants, un també amb botigueta d'embotits, i dos restaurants més. Com veus de restaurants n'estem ben servits! El nombre semblant d'habitants m'ha suggerit la comparació.
Molt bé la teva ressenya!