diumenge, 2 d’agost del 2009

Alls de Belltall







Belltall 24-7-09





Des del camí de Forès en direcció a Belltall, passa un tractor i el seu remolc carregat de blat, ja deuen ser les ultimes tongades, el terme ja està bona part segat. Agafo el camí en direcció a Belltall, http://www.belltall.net/belltall.htm, la població és coneguda per els seus alls. En aquesta època de l'any ja estan enforcats o almenys no he vist a ningú enforcant, és tot un art veure com els enforquen. He trobat aquest vídeo i pot ser il·lustratiu http://es.video.yahoo.com/watch/5444114/14331945, només hi ha hagut sort de veure esteses d'alls penjats per a la possible clientela que passen per la carretera, la qual és un bon reclam publicitari.





L'all de Belltall i principalment pel clima és d'un gust fi al paladar http://www.gastroteca.cat/ca/productes/all_de_belltall, serveixen per donar un toc especial a infinitats de menjars http://www.gastroteca.cat/ca/receptes_producte_result.php?n=2626,
A part dels alls, el cereal és encara el principal producte de Belltall http://www.passanantfoto.cat/niv3.php?id=55#. Passejant pel poble, feia anys que no ho feia, fa calor i hi ha poca gent al carrer, de fet és aviat i la calda no ajuda a sortir de casa.


Trobo un parell d'avis asseguts a un pedrís esperant que pugi la marinada, els hi dono la bona tarda i principalment parla un, l'altre, assenta bona part del que diu el seu company. Tenen ja més de 80 anys i ensenya una capsa de medicament embolicat amb paper de farmàcia, “mira si ens cuiden que ens porten els medicaments a casa i tot”, diu. Ara, que ens cuidin perquè quan faltarem nosaltres ja no hi quedarà ningú en aquests pobles. I aquí comença una exposició del que eren aquests pobles i del que són avui. Hi havia hagut 500 habitants a Belltall, avui, a l'hivern devem quedar de 30 a 40 persones i tots vells, repica el company de pedrís.




Pregunto perquè aquesta despoblació gradual i posa un exemple força entenedor, fa molts anys es començava a segar el dia de Sant Jaume, demà, i el preu del quilo de blat costava el mateix que un quilo de pa, avui, un quilo de pa costa 2,50 € i el quilo de blat costa 24 pessetes (0,144 €), 17,36 vegades menys de diferència, com s'ha de guanyar la vida el pagès amb els preus del gasoil, adobs, fertilitzats, maquinària.....És una dada que posa la pell de gallina, però certa, al preu del quilo de pa ben segur els pagesos s'hi guanyarien la vida. El nostre interlocutor ja ha segat, han estat nou dies.
A Belltall hi havia hagut cinc barbers, abans només ens afaitàvem el dissabte, explica, dues botigues de queviures, cafès, taverna, ferrer, fuster, capellà tot el dia amb dues misses el diumenge.
El seu fill és taxista a Barcelona i majoritàriament els que han marxat venen algun cap de setmana i el mes d'agost, el penúltim diumenge d'agost hi ha la festa major, és quan hi ha més persones al poble.
A part del seu fill taxista a Barcelona, actualment n'hi ha tres de Belltall hi havien hagut 11 taxistes a Barcelona (!)
A part d'alls i cereals, poca cosa és pot fer, el seu sogre de Guimerà sempre li deia: Si que sou pobres per aquí dalt que només feu una collita a l'any, a Guimerà, Ciutadilla..es feien tres o quatre collites, de cereals, olives, ametlles...
La gent jove ja ha marxat i al fallar la indústria de la zona, han anat a buscar-se la vida fora de la vila.


Ara és un bon temps per desplaçar-se fins a Belltall, trigar i comprar alls de la collita i visitar els racons d’aquest poble de la Baixa Segarra. http://ca.wikipedia.org/wiki/Baixa_Segarra.