divendres, 18 de juny del 2010

Marxa de la Llibertat - Estiu 76 (II)


A la nit dels dies previs al pas de la “Marxa de la Llibertat” es preparaven cartells, trossos de senyera amb l’anagrama de les quatre barres i el peu, el distintiu de la Marxa de la Llibertat, s’hi posava una agulla imperdible i és venia a un preu simbòlic per treure fonts per la Marxa. Un dia a la nit a l’hora d’encolar els cartells a la paret, la Guàrdia Civil va detenir a una colla de marxaires, van haver de passar la nit a la caserna. L’endemà un regidor de l’ajuntament no massa fidel al règim franquista va fer d’intermediari per l’alliberament dels detinguts.



L’ambient que és respirava era d’olla a pressió constant, sense tenir mitjans de comunicació, ni cap altre altaveu de grans masses, només el boca orella i algun cartell, el Pati de Valls el dia de l’arribada de la Marxa de la Llibertat, era ple de gom a gom. La Guàrdia Civil devia quedar astorada i va tenir el seu respecte per tanta munió de gent arrossegada per la Marxa, algun mitjà de l’època parlava de més de 2000 persones, avui amb tot el poder de convocatòria i tants mitjans de comunicació, quatre gats mal comptats s’hi sumarien.

Després dels discursos de rigor i amb l’ai al cor tota l’estona, a l’antic cinema a la teulada és va despenjar una gran pancarta, referida a la Marxa. Qui va col·locar aquesta gran pancarta era un jove vallenc de família humil i d’immigrants, en Paco Pérez Cobler, un petit record als que s’hi van jugar la pell amb totes les conseqüències, alhora demostra que quan és l’hora de la veritat i quan hi ha unitat, aquí no hi ha procedència que valgui, aquí hi ha un poble que lluita a fons per la seva llibertat.

Al quedar descol·locats els de la Guàrdia Civil, l’organització va preguntar si per acomiadar l’acte és cantava els Segadors, evidentment i a una sola veu és va cantar i amb tanta gernació no van atrevir-se a actuar les forces de l’ordre. A continuació i de forma pacifica és va fer una manifestació des del Pati, carrer de la Cort i fins a la plaça del Blat, tot de forma pacífica.


Una de les feines fetes per la columna que va passar per Valls va ser netejar una font a la plaça del Carme, aquesta font abandonada des de feia anys, plena d’esbarzers, porqueria i inclús va sortir una moto. Se li va posar el nom de “Font de la llibertat, estiu 76

La finalitat de la Marxa de la Llibertat era passar pacíficament i festiva pels pobles i viles prèviament establerts i també arribar totes les columnes a Poblet el dia 12 de setembre de 1976, cosa no gents fàcil, pel camí quedaren detencions, cops de porra, molta gent fitxada, multes, vexacions...