divendres, 17 de setembre del 2010

Territori creatiu (I)


Tàrrega http://ca.wikipedia.org/wiki/T%C3%A0rrega és una ciutat la qual moltes persones la tenim com a referència des d’infantesa. La capital de l’Urgell des de sempre és un nucli preferent dins les poques poblacions que hom pot tenir com a referent, i de tant en tant hi ha la necessitat d’anar a xafar els seus carrers. El parc de Sant Eloi gran i majestuós. Els dilluns el mercat setmanal escampat pels carrers cèntrics, els pagesos, i la gent de la comarca van a mercat i aprofiten de fer petar la xerrada amb els coneguts del poble del costat o velles amistats.

La plaça del Carme, popularment coneguda com el Pati, amb el monument als Països Catalans obra d’Andreu Alfaro. Els bancs repartits per tota la plaça on els plàtans gegants fan d’ombra a les acalorades converses i apaivaguen la calor forta que deixa l’alè sec els estius. On molts veïns de la comarca fan petar la xerrada o fent temps per anar a les botigues del carrer del Carme, la Plaça Major, carrer Major o Santa Anna, esperant l’autobús que farà el repartiment al poble corresponent. Els plàtans han sentit tota classe de converses, laments d’alguna malaltia, o la ràbia de sentir que el preu dels productes de la terra a l’hora de vendre-la al majorista no té preu, les granges que ja no és poden aguantar, costa més l’energia, el pinso i les vacunes que el que paga el gran comerciant, l’alegria d’un nou naixement, la victòria del Barça... Aquests plàtans si parlessin serien un pols important de la comarca de l’Urgell i dels contorns. Els pobles veïns de Tàrrega i la ciutat mateixa, hi ha el bon gust d’anar a comprar a la pastisseria tal, o haurem de passar per la ferreteria, i miraré unes sabates a la sabateria tal, abans de marxar al poble passarem per la llibreria o la farmàcia també.

Ai! si aquests plàtans parlessin i expliquessin el que han sentit, tot el xiu-xiu sobre la Fira del Teatre al carrer, del territori creatiu.

Des de fa 30 anys s’hi celebra la fira de teatre al carrer, Fira Tàrrega. Regularment he assistit des dels inicis fins avui a la Fira. L’any passat el 14 de setembre de 2009 va sortir en aquest bloc una nota de la fira, aquest any es vol donar un altre punt de vista, un altre caire.

Motivat per no haver vist cap espectacle que valia la pena, potser perquè Fira Tàrrega, com Tàrrega mateix sempre ha estat una cosa massa idíl·lica, o perquè els organitzadors de la Fira han caigut com els polítics en l’auto complaença, o potser aquest any els espectacles de carrer eren de baixa volada, o com deia algú molta fullaraca, o perquè hi ha moltes coses a millorar, o per tot una mica o tot plegat.


3 comentaris:

Mireia ha dit...

No hi he estat mai.
molt dde voltar pel món i em falten tantes poblacions de casa per visitar!!

Anònim ha dit...

Aquesta Fira, any rere any, és un èxit. És més, sembla que a cada edició hi hagi més gent que s'hi acosta i grups que actuen de més qualitat. És una excusa perfecte per anar fins a Tàrrega!

Sandra D.Roig ha dit...

Gràcies pel reportatge! no hi he anat mai, i la teva opinió és més important que una crònica de Diari, i gràcies per venir al Papallones.
Una abraçada.